Braille op verpakkingen

Braille op verpakkingen bij De Budelse tot in de puntjes verzorgd

Voor fabrikanten van geneesmiddelen is het wettelijk verplicht om op de verpakking de naam van het medicijn in braille te laten drukken. In toenemende mate produceert De Budelse verpakkingen voor healthcare-klanten, dus we zijn intern continu bezig om dit onderdeel van het proces te verbeteren. Met de investering van twee nieuwe machines durven we te stellen: De Budelse beheerst het aanbrengen van brailleschrift op verpakkingen voor geneesmiddelen tot in de puntjes.  

Procedés met risico’s 

De wijze waarop De Budelse braille aanbrengt op verpakkingen is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Enkele jaren geleden gebruikten we daarvoor de combinatie van een stansmachine en een set matrijzen. Op traditionele wijze voorzagen we zo een veelvoud aan verpakkingen tegelijk van het juiste brailleschrift.  Dit procedé was niet zonder risico’s. Bij elke verpakking was er een foutkans aanwezig. 


We zijn intern continu bezig om het proces te verbeteren.

Nieuwe machines

Als opvolger gebruiken we een vouw-/plakmachine, die ook braille kan aanbrengen. Bij deze machine grijpen twee walsen – met een brailleband ertussen – in elkaar. Gebruikte braillebanden slaan we op in het magazijn. Slijtage of een verkeerd opgeslagen brailleband verhoogt de kans op fouten en dat willen we uiteraard niet. Sinds kort beschikken we over een machine om zelf braillebanden te produceren. Bij elke drukgang gebruiken we nu een nieuwe band, de oude banden recyclen we. 

Fouten tot nul reduceren

Verder heeft De Budelse geïnvesteerd in een nieuwe vouw-/plakmachine die op twee plekken tegelijk braille op een doosje kan aanbrengen. Met de ene machine verlagen we de foutkans, met de andere machine verhogen we de efficiency.  Welke machine we ook gebruiken: met Eye-C controleren we altijd of de braille goed is. Zo reduceren we het risico op een verkeerd brailleschrift tot nul.