De Budelse bestaat 70 jaar!

De Budelse bestaat 70 jaar!

In 2020 bereikt De Budelse een unieke mijlpaal, want het bestaat 70 jaar! Een mooi moment om achterom en vooruit te kijken. Waarbij opvalt dat het ‘leveren van toegevoegde waarde’ al vroeg in het DNA zat. Een eigenschap die het bedrijf tegenwoordig vertaalt naar ‘samen oplossingen bedenken en kansen creëren’.

Het begon allemaal rond 1950 in de huiskamer van het café van ‘Vaojer Schreurs’ aan de Markt in Budel. De gebroeders J. Erkens, Mathieu Erkens uit Budel en Herman Heldens uit Reuver richtten een vennootschap op: Boek- en handelsdrukkerij Benelux. Dat partnerschap duurde ongeveer tien jaar. In deze jaren vond het huis-aan-huisblad “De Huisvriend” zijn oorsprong.

Budelse-drukkerij-Markt-1950-1
Markt 1950

Begin jaren zestig werd confectieman Sjef van Winkel door de financiële samenwerking eigenaar. Herman Heldens werd directeur en de drukkerij verhuisde naar een pand in de Willem de Zwijgerstraat in Budel, de naam veranderde in Budelse Drukkerij. Het huis-aan-huisblad heette inmiddels “De Grenskoerier”.

Willem de Zwijgerstraat 1960

Een stevig fundament bouwen

De belangrijkste doelstelling van toen is door de jaren heen nauwelijks veranderd: de exploitatie van een drukkerij en uitgeverij, het maken van kartonnagewerk en de verkoop van papier(waren). En waar vroeger alle drukwerk met de hand werd gezet, nemen de hedendaagse technologie en veelzijdig toepasbare machines nu het meeste werk voor hun rekening.

In de jaren tachtig en negentig bouwde De Budelse zijn basis letterlijk en figuurlijk uit. Na het afscheid van Herman Heldens in 1984 trad Hen Scheepens in dienst als directeur. Het pand aan de Meidoornstraat in Budel waar de toenmalige drukkerij gevestigd was, werd door hem al spoedig te klein gevonden. De verhuizing naar het schitterende nieuwe pand aan de Meemortel kon niet uitblijven.

Meidoorn - jaren '80
Meidoornstraat – jaren ’80

Het beleid richtte zich op ‘het verhogen van de toegevoegde waarde’ met de investering in nieuwe productiemiddelen, de automatisering van administratieve processen, de opleiding van het personeel en met de concentratie op hoogwaardig (vierkleuren)drukwerk.

Deze vernieuwende strategieën bleken succesvol en eind jaren tachtig werd het VPGI-certificaat toegekend, de voorloper van de huidige ISO 9001.

Meemortel - jaren 90
Meemortel – jaren ’90

Toegevoegde waarde

Sindsdien zet De Budelse koers naar waar het nu staat. Het pand aan de Meemortel werd flink uitgebreid, vouwkartonnage kreeg meer vorm en de specialisatie op gebied van farmaceutische en voedselveilige verpakkingen volgde. Daarnaast werd de hoogwaardige kwaliteit op gebied van management- en productieprocessen onderbouwd en bevestigd met het ISO 9001:2015-, GMP- en het BRC-certificaat.

Directeur Hans Geurtjes bevestigt dat De Budelse ook in de toekomst die innovatieve koers blijft volgen: “Het blijft bij ons draaien om onze klanten, vernieuwing van kennis en continuïteit. En healthcare en food zijn sectoren waarin we blijven excelleren. Dat alles kunnen we niet alleen. Dat doen we samen met onze medewerkers en onze relaties. Hoe? Door die toegevoegde waarde te blijven tonen, samen oplossingen te bedenken en nieuwe kansen te creëren.”

De Budelse 2020


Filmbeelden uit de historie van De Budelse

Dia’s en filmbeelden gemonteerd door oud collega, Fred Kuipers. Deze dia’s en beelden zijn in de jaren 1950-1975 opgenomen.

Deel 1 – 1950 – 1975
Deel 2 – directeur, kantoor
Deel 3 – planning, lithografie en montage
Deel 4 – lithografie, snijden, drukkerij
Deel 5 – drukkerij, HCA
Deel 6 – Stanzen, kartonnage, expeditie, Heidelberg HCA
 Deel 7 – expeditie, Organon, Gerard Reve op bezoek, Linotype
Deel 8 – Lood zetten – Gerard Reve – boekdruk, Heidelberg degel
Deel 9 – Afwerking, einde film op A2