Vervangt karton plastic verpakkingen?

Tijdens De Budelse-relatiedag bejubelen directeur Hans Geurtjens en Plastic Soup Surfer Merijn Tinga kartonnen verpakkingen als milieuvriendelijker alternatief voor de plastic variant. Dick Doeve, technical customer service manager bij Mayr-Melnhof Eerbeek B.V. onderkent die stelling want, zegt hij: “Er zijn grote ontwikkelingen gaande op het gebied van vouwkartonnen verpakkingen.” 

“Vouwkartonproducent Mayr-Melnhof Eerbeek B.V. besteedt veel tijd aan de ontwikkeling van nieuwe kartonsoorten,” legt Dick uit. “Vouwkarton is zeker een alternatief voor plastic, maar het hangt wel af van het product wat erin verpakt wordt. Je kunt een karton voorzien van een zogenaamde barrière: een vocht- of vetwerende behandeling die ervoor zorgt dat een product prima houdbaar blijft zonder dat het de verpakking aantast. Die barrière wordt afgestemd op het product en uitvoerig getest.”

Vouwkarton is zeker een alternatief voor plastic

Farmacie
Ook in de farmaceutische wereld groeit de vraag naar specifiek gecoate kartonnen verpakkingsmaterialen. “Veel pillen gaan in plastic flesjes of doordrukstrips. Samen met De Budelse onderzoeken we hoe we die kunnen vervangen door kartonnen doosjes. Zij zijn net als wij innovatieve ontwikkelaars en denken actief mee tijdens het hele proces. Voordat de doosjes de markt opgaan, worden ze uitvoerig getest in de praktijk. Dat doen we in samenwerking met onze relaties en die van De Budelse.”

Een gezonde ontwikkeling
“Plastic zal altijd blijven, je kunt het niet een-op-een vervangen,” concludeert de technical customer service manager van Mayr-Melnhof Eerbeek. “De mogelijkheden van vouwkartonnen verpakkingen zijn en worden aanzienlijk vergroot. Net als de bewustwording bij de producent, consument en retail. Een gezonde ontwikkeling.”

Dick Doeve, 

technical customer service manager 

Mayr-Melnhof Eerbeek B.V.